Smykkepleje – Sådan passer du godt på dine smykker

af Josefine
Smykkepleje

Smykkepleje er ikke et af de mest spændende emner, men ikke desto mindre noget, der er værd blive klogere på, hvis man er glad for sine smykker. Vi giver dig herunder vores bedste tips til, hvordan du passer bedst på dine smykker.

Det er vigtigt at passe godt på dine smykker. Det er selvfølgelig forskelligt fra smykke til smykke, men oftest er smykker en dyr udgift.

De 5 ting, der slider mest på dine smykker, er når du:

 • Sover
 • Dyrker motion eller andre fysiske aktiviteter
 • Går i bad (og vasker hænder)
 • Bader i saltvand
 • Gør rent – hold dig fra hovedrengøring osv., når du har smykker på

Du skal generelt sørge for at holde dine smykker fra kemikalier. Cremer, parfume, make-up og andet skal ikke i berøring med dine smykker, hvis du vil have dem i lang tid. Derfor er vores råd her, at tage dine smykker på som det sidste inden du tager afsted i byen.

1. Smykker behøver ikke solcreme

Det er vigtigt for din krop og din hud, at du bruger solcreme – meeen, du må gerne skåne dine smykker mest muligt. Som tidligere nævnt, er alle smykker følsomme, når vi snakker cremer og kemikalier. Derfor skal du helst undgå kontakt med solcreme, hårspray og lignende. Solcremen kan nemlig gå ind og sætte sig i diamant fatningerne og vil få dem til at se beskidte og fedtede ud.

2. Undgå sand

Sand kan også have en irriterende effekt på smykkerne, hvis de kommer i nærkontakt. Taber du dit smykker i sandet, kan det enten blive væk, eller blive helt sandet til. Er det samtidig vådt, bliver sandet siddende i længere tid. Det kan være utroligt svært at fjerne sand fra et smykke – du kender det sikkert selv, efter du har været på stranden… Alt er sandet. Irriterende. Du kan altid putte smykkerne i lunkent vand og bruge en blød tandbørste til at få det værste væk.

3. Solbadning

Når vi snakker smykkepleje, er både badning i salt- og klorvand dårligt for dine smykkers holdbarhed. Solbadning kan afblege stenene i dine smykker, og er de forgyldte, kan de gøre smykkerne mørkere. Vores bedste råd er at holde dine smykker fra direkte sollys – eftersom dette er praktisk talt umuligt, bør du i hvert fald sikre, ligger et mørkt sted (f.eks. et smykkeskrin), når du ikke har dem på. Dette vil beskytte dem og sikre en længere holdbarhed.

4. Smykker med til udlandet

Skal du ud at flyve, er det vigtigt, at du aldrig pakker smykker med dyre juveler i din kuffert. Man kan aldrig vide, hvordan ens kuffert bliver behandlet – og så er der jo også risiko for at din kuffert forsvinder. De fleste forsikringsselskaber dækker ikke smykker, der ligger i kufferten, så tjek eventuelt din forsikring, inden du tager afsted på ferie. Så kan du slappe helt af, når du ankommer til din destination.

Skal dine smykker absolut pakkes i kufferten, er det en god idé at pakke dem hver for sig i en lufttæt pose, så du undgår, at smykkerne gnider op ad hinanden og hermed laver ridser i smykkerne.

5. Pas på stød og slag

De fleste smykker er ikke modtagelige overfor alt for mange slag og stød, da det blot giver ridser i smykkerne. Ædelsten er specielt skrøbelige overfor stød og slag – derfor er det vigtigt, at du er ekstra opmærksom, når du bærer ure eller smykker med ædelsten. Både ægte guld- og sølvsmykker er mindre skrøbelige, og er derfor også mere modtagelige overfor stød og slag.

3 tips til lædersmykkerne

Eftersom læder er et naturmateriale, der naturligt ændrer sig med tiden. Mange tror derfor at læder er et dårligt materiale til smykker, hvilket ikke er tilfældet. Læder går nemlig hen og får et mere raw look, som kan se super cool ud, hvis resten af ens outfit blot passer til det.

Vores bedste 3 tips til at passe bedre på dine lædersmykker:

 • Tag det af, når du dyrker krævende fysisk aktivitet (f.eks. sport og motion).
 • Bliver dit lædersmykke beskidt, kan du forsigtigt tørre det med en fugtig klud.
 • Bliver dit lædersmykke hårdt, kan du give det en smule læderfedt af og til for at bevare det bløde læder.

Guld- og sølvsmykker

Med tiden vil der altid komme naturlig udfald af slid på dine smykker. Vil du have at dine smykker er lige så smukke år efter år, bliver du nødt til at passe godt på dine smykker. Du kan altid forebygge ved at være forsigtig, men hvis skaden allerede er sket, kan du bruge nogle af følgende råd:

 • Læg smykkerne i lunkent vand med en smule universal rengøringsmiddel en gang imellem.
 • Er dine smykker blevet beskidte, kan du bruge en gammel, blød tandbørste og skrubbe smykket. Efterfølgende er det vigtigt at skylle med vand.
 • Vil du have det skinnende look tilbage, kan du polere dine smykker med en pudseklud.
 • Er der kommet skrammer på dit smykke, kan du kontakte din lokale guldsmed og få guldsmede til at klare dette for dig.

Andre læste også