Risotto med svampe, hvidvin og parmesan

af Sofus
Risotto

Risotto er en lækker klassisk hovedret fra det nordlige Italien. Det, at tilberede ris i bouillon, er ikke noget vi danskere typisk gør os i, men derimod en meget udbredt tilberedningsmetode i Italien.

Der findes hundredevis af forskellige versioner af den velkendte risotto. Der er grænser for, hvordan du eksempelvis kan lave en spaghetti carbonara, modsat en risotto, hvor mulighederne er uendelige. Du kan både komme rejer, kylling, svampe, bacon, butternutsquash, ærter og tusindvis af andre lækre råvarer i den lækre risret – det er vitterlig kun fantasien, der sætter grænser.

Risotto er en af mine personlige favoritter, når det kommer til nem hverdagsmad. Både fordi det kræver relativt få ingredienser, et fåtal af forskellige tilberedningsmetoder og ikke mindst fordi det er super smagsfuldt.

Mange af råvarerne er nogle, de fleste typisk allerede har i køleskabet eller noget, som kan holde sig i skabet over længere tid.

Og nej, når du laver risotto, kan du ikke bare bruge alminde grød-, basmati- eller jasminris. For en lækker, cremet risotto, der optager en masse smag fra din fond, anbefaler vi altid, du bruger risottoris.

Risotto

Risotto

Print
Serveringer: 4 Forberedelsestid: Tilberedningstid:
Næringsindhold: 200 kalorier 20 grams fedt
Bedømmelse: 5.0/5
( 9 bedømmelser )

Ingredienser

  • 400 gram risottoris
  • 3-500 gram svampe - det kan være kantareller, champignoner eller et mix.
  • 1 l grøntsag- og/eller hønsebouillon
  • 2 dl hvidvin
  • 1 løg - zittauerløg og skalotteløg fungerer begge fint.
  • 2 fed hvidløg
  • 100 gram friskrevet parmesan
  • Persille
  • 2 spiseskefulde olivenolie
  • Friskkværnet sort peber
  • Salt

Sådan gør du

  1. Skær løg og hvidløg fint og kom i en stor gryde.
  2. Kom olivenolie i en stor gryde og steg dine hakkede løg og hvidløg af ved middel varme.
  3. Rens dine svampe og skær dem i mundrette stykker.
  4. Når løgene begynder at blive bløde, kommer du halvdelen af svampene i gryden og lader dem stege med i et par minutter.
  5. Skru op for varmen, kom dine ris i gryden og steg dem, mens gryden bliver varmere.
  6. Tilsæt din hvidvin og rør ofte til det er kogt ind og fordampet.
  7. Herfra skal du gradvist tilsætte en smule (cirka 1 dl ad gangen) af din bouillon og lade det koge ind i risene.
  8. Risene skal koges i bouillonen til de er færdige. Det tager cirka 15-20 minutter. De er færdige, når de er møre, mens de stadig har lidt bid.
  9. Tilsæt 80 gram parmesan, grofthakket persille og smag til med salt/peber 1 min. inden dine ris er færdige.
  10. Til sidst steger du den resterende halvdel af dine svampe af i lidt smør med salt og peber, mens risene simrer færdig.
  11. Når din risotto har fået en lækker cremet konsistens, kommer du det i en dyb tallerken og pynter med dine stegte svampe og den resterende parmesan.
  12. Nyd eventuelt din risotto med et lækkert glas hvidvin til.

Tips & Tricks

Det er helt op til dig, hvilke svampe du vil bruge i din risotto - både kantareller, kejserhatte, portobello, bøgehatte, shiitake, Karl Johan såvel som den klassiske champignon fungerer perfekt i en svamperisotto.

Andre læste også

Vi bruger cookies til statistisk analyse, forbedring af brugervenlighed samt til at skræddersy indhold baseret på dine interesser. Accepter Læs mere