Lækre og cremede flødekartofler i ovnen

af William
Flødekartofler

Flødekartofler – eller kartoffelgratin – er en af mine ultimative favoritter, når vi snakker tilbehør til aftensmaden, som gerne må være lidt guilty pleasure. Det er super nemt at lave en lækker, cremet omgang flødekartofler i ovnen, men vær opmærksom på det hurtigt kan tage 1,5 time inkl. forberedelsestid.

Der er noget skrælle- og hakke-arbejde i starten, men når den først er i ovnen, kan den sagtens passe sig selv i en times tid, mens du laver resten af retten.

Det ville være synd at sige flødekartofler er kalorielet tilbehør til din aftensmad. Det er det bestemt ikke. Men hvis du vil spare på kalorierne, kan du sagtens bruge madlavningsfløde i stedet for piskefløde, eller blande noget af det op med lidt mælk. Det er bare vigtigt, du bruger cirka 5 dl væde til et 1 kg kartofler, så du opnår de lækre “udkogte” stuvede kartofler, som vi kender dem.

Er du generelt vild med ost, og skal dine flødekartofler bruges til en særlig anledning, kan du løfte den ved at putte lidt friskrevet parmesan, gouda, emmentaler eller mozarella udover. Det er smager fantastisk, giver en ekstra dimension til de klassiske flødekartofler, og gør, den kan serveres i anledninger, der er lidt udover det sædvanlige.

Herunder får du min bedste opskrift på en simpel, lækker og cremet omgang flødekartofler.

Flødekartofler

Flødekartofler

Print
Serveringer: 4 Forberedelsestid: Tilberedningstid:
Næringsindhold: 200 kalorier 20 grams fedt
Bedømmelse: 5.0/5
( 12 bedømmelser )

Ingredienser

  • 1 kg kartofler
  • 1 løg eller porre
  • 3 fed hvidløg
  • 5 dl piskefløde
  • 1 spsk. smør
  • 1 knivspids muskatnød
  • 1 tsk. frisk eller tørret timian
  • Flagesalt
  • Friskkværnet sort peber

Sådan gør du

  1. Snit løgene og hak hvidløgene fint.
  2. Skræl dine kartofler og skær dem ud i relativt tynde skiver.
  3. Tænd din ovn på 190 grader.
  4. Put dine kartofler, løg og hvidløg i et ovnfast fad og hæld fløde og krydderier (salt, peber, timian og muskatnød) udover kartoflerne.
  5. Mix det hele med en spatel eller hænderne, så der kommer fløde og krydderier på alle siderne af kartoffelskiverne.
  6. Bag i ovnen ved 190 grader i lidt over en time til dine kartofler har fået en lækker gyldenbrun overflade, og kartoflerne er møre.

Tips & Tricks

Hvis du ikke har nogle almindelige løg, kan du sagtens bruge en porre i stedet for.

Andre læste også