Hvidvinsdampede blåmuslinger med pasta

af Sofus
Hvidvinsdampede blåmuslinger

Hvidvinsdampede blåmuslinger er en helt fænomenal ret. Ikke nok med, at den smager himmelsk og som servering er en fryd for øjet, så er den faktisk også ganske nem og enkel at lave. Og så kan den bruges som enten forret eller hovedret.

Blåmuslinger er en fransk klassiker, der på sit modersmål kaldes moules marinières. Og når man kan dufte den dampende hvidvin i køkkenet og slubrer den velsmagende pasta, føles det altså lidt som om, at man lige pludselig er blevet transporteret til en lille fortovsbistro i Paris.

Mange forbinder da også blåmuslinger med ferie – eller i hvert fald noget, man bliver nødt til at bevæge sig ud i byen til fine restauranter for at sætte tænderne i. Realiteten er dog, at hvidvinsdampede blåmuslinger sagtens kan være hverdagsmad. Det er nemlig super nemt at lave – og så kræver det faktisk heller ikke timevis i køkkenet.

Selv om det lige pludselig godt kan lyde lidt som en omgang sofistikeret fastfood, så er blåmuslinger faktisk enormt sunde. Udover at være rige på protein, så er de også propfyldte med de gode omega-3-fedtsyrer.

Den primære sundhedsmæssige fordel ved at spise blåmuslinger ligger dog i deres store indhold af mineraler. De er nemlig fyldt med jern, jod og selen.

Sidst, men ikke mindst, er det også en billig og bæredygtig ret at lave. Når det så er sagt, så kan det altså bedst betale sig at vægte kvalitet over kvantitet.

Det er ikke ensbetydende med, at du behøver at være den første på molen til at tage imod fiskekutteren med dagens fangst om morgenen – rigtig mange danske supermarkeder har et helt tilforladeligt udvalg af blåmuslinger, men sørg nu for lige at tjekke efter, at de stadig er friske og gode.

Forkæl dig selv, eller servér retten for nogen, du holder af. Vi giver dig her vores bedste opskrift på hvidvinsdampede blåmuslinger med en cremet flødesauce og pasta. Bon appétit!

Hvidvinsdampede blåmuslinger

Hvidvinsdampede blåmuslinger med pasta

Print
Serveringer: 2 Forberedelsestid: Tilberedningstid:
Næringsindhold: 200 kalorier 20 grams fedt
Bedømmelse: 4.9/5
( 34 stemmer )

Ingredienser

 • 1 kg blåmuslinger - gå efter cirka et halvt kg blåmuslinger pr. person
 • 1,5 dl tør hvidvin
 • 1 fed hvidløg
 • 1 skalotteløg - almindeligt løg går også an
 • Chili - enten frisk eller i flager
 • 1 dl piskefløde
 • 400 gram pasta (spaghetti)
 • Kruspersille

Sådan gør du

 1. Start med at sortere dine blåmuslinger. Alle dem, der er åbne skal du kassere. Forsøg eventuelt at banke dem en gang ned i bordet, og lad dem ligge i et par minutter. Dem, der stadig er åbne, kasserer du.
 2. Skyld blåmuslingerne og rens dem for skæg og urenheder.
 3. Sauter løg, chili og hvidløg i enten olie eller smør i en stor gryde i cirka ét minut. Det er vigtigt ikke at vælge en for lille gryde, da du også skal dampe dine blåmuslinger i denne.
 4. Tilføj hvidvinen i gryden med dine sauterede løg, chili og hvidløg. Tilføj sort peber og en lille smule salt. Vær forsigtig med at oversalte, da der forekommer en del naturlig salt i blåmuslingerne.
 5. Skru op og bring hvidvinen i kog.
 6. Hak din persille groft.
 7. Hæld muslingerne (uden vand/is) i den kogende hvidvin og put grydelåget tilbage på hurtigst muligt.
 8. Ryst gryden en smule, og lad den derefter stå og koge/dampe i 1 minut.
 9. Løft låget, rør kort i muslingerne og put derefter låget tilbage og lad den stå i 2 minutter.
 10. Efter 2 minutter rører du et par gange igen og tilføjer din groft hakkede persille. Nu er du næsten færdig med blåmuslingerne, og skal blot vente til de er åbnede. OBS: det er vigtigt, du ikke fortsætter med at koge på blåmuslingerne, efter de har åbnet sig.
 11. Sigt derefter blåmuslingerne og læg dem i en gryde med låg på, så de holder varmen.
 12. Kog din spaghetti med salt til de er al dente - generelt gider ingen udkogt pasta, men slet ikke til dine blåmuslinger.
 13. Nu skal du have kogt hvidvinen ind til cirka 1 dl fond. Skru helt op for varmen og hold godt øje med den.
 14. Tilføj fløde, når din fond har kogt ned til cirka 1 dl og tilsmag med salt og peber.
 15. Hæld blåmuslingerne tilbage i din flødesauce og lad det stå på eftervarmen i 1 minut.
 16. Servér med pasta i bunden, blåmuslinger og hæld til sidst flødesaucen udover. Voilà!

Tips & Tricks

Alle de blåmuslinger, som ikke har åbnet sig efter tilberedning, skal du kassere.

Alt du skal vide om blåmuslinger

Har du aldrig smagt eller lavet blåmuslinger før, kan der være mange spørgsmål. Vi har forsøgt at svare på de mest gængse herunder.

Næringsindhold i blåmuslinger

Næringsindhold pr. 100 gram (kogte)
Energi
Nitrogen
Protein
Kulhydrat
Fedt
Vand

Vitaminer
Vitamin A
Vitamin D
Vitamin E
Vitamin B1
Vitamin B2
Niacin
Vitamin B6
Biotin
Vitamin B12
Vitamin C

Mineraler
Natrium
Kalium
Calcium
Magnesium
Fosfor
Jern
Kobber
Zink
Jod
Mangan
Chrom
Selen
Nikkel
474 kj/112 kcal
2,843 g
17,8 g
4,1 g
2,8 g
73,7 g


62,5 RE
0,0250 µg
2,98 α-TE
0,0160 mg
0,235 mg
1,41 mg
0,0745 mg
12,6 µg
22,5 µg
2,93 µg


209 mg
185 mg
47,8 mg
49,9 mg
249 mg
4.93 mg
0,181 mg
2,88 mg
219 µg
0,396 mg
7,4 µg
62 µg
28 µg
Alt data er hentet hos DTU Fødevareinstitut.

5 fordele ved at spise blåmuslinger

 • MSC-mærket – Langt de flest blåmuslinger, som sælges i supermarkeder og hos den lokale fiskehandler er MSC-mærket, der er din garanti for bæredygtig fangst.
 • Lyst kød – Blåmuslinger hører sig under kategorien “lyst kød”, og ligger dermed i samme kategori som kylling, kalkun, fiske og skaldyr.
 • God kilde til omega-3-fedtsyrer – De fleste danskere tager et dagligt kosttilskud af omega-3-6-9-fedtsyrer gennem traditionelle fiskeoliepiller. Som bekendt har omega-3-fedtsyrer en positiv effekt på vores helbred – herunder hjertet, hjertekarsygdomme, hjernen og synet. Indholdet af omega-3 er relativt højt, og er derfor en god kilde til et naturligt indtag af de gode fedtsyrer.
 • Jernholdig fødevare – Blåmuslinger – og muslinger generelt – har et naturligt højt indhold af jern. Der er mange unge teenagepiger og mange gravide kvinder, der lider af jernmangel. Blåmuslinger er derfor et perfekt supplement til en jernholdig kost.
 • Højt indhold af B12-vitamin – Til sidst, men ikke mindst, indeholder blåmuslinger også B-vitamin, som vi kun finder i animalske produkter som for eksempel kød, læg, mejeriprodukter etc.

Hvornår er blåmuslinger i sæson?

Blåmuslinger er ret så taknemmelig en råvare, når det kommer til sæson. Blåmuslinger er i sæson året rundt og er hverken bedre, billigere eller lignende på specifikke tidspunkter af året.

Pris – Hvad koster blåmuslinger?

Prisen på blåmuslinger kan variere afhængig af, om du køber dem i et supermarked eller hos fiskehandleren. Gennemsnitsprisen på et kg. blåmuslinger ligger på cirka 50 kroner.

1 kg. blåmuslinger burde være nok til 2 personer. Husk dog at regne med nogle af blåmuslingerne vil være dårlige og vil derfor blive kasseret.

Hvad smager blåmuslinger af?

Det er svært at definere smagen af blåmuslinger. Hvis du følger vores opskrift på hvidvinsdampede blåmuslinger, vil du opleve en afbalanceret ren smag, som har en unik smag af havsalt. Blåmuslinger har både søde og bitre toner, men kan opsummeres som en ren og lækker smag.

Hvordan spiser man blåmuslinger?

Blåmuslinger kan godt være en smule besværlige at spise. Du kan enten bruge din gaffel til at “skrabe” blåmuslingen ud fra skallen. Vil du gerne se semiprofessionel ud. kan du bruge en anden muslingeskal som en slags tang til at tage muslingekødet fra andre blåmuslinger.

Hvor lever blåmuslinger?

Blåmuslinger samler sig i store klynger på havbunden – typisk op til 12.000 blåmuslinger pr. m2 – eller på pæle, sten, høfder m.v. Blåmuslinger trives bedst i tidevandszoner for at få et optimalt indtag ilt.

Hvad spiser blåmuslinger?

Blåmuslinger har i og for sig en ret kedelig kost. Blåmuslinger lever af plankton, som den filtrer havvandet.

Er blåmuslinger sunde?

Hvorvidt en given fødevare er sund, er altid et svært spørgsmål at svare på. Blåmuslinger er en klimavenlig fødevare, der har et lavt kalorieindhold pr. 100 gram, og indeholder ligeledes en masse vitaminer, mineraler, gode fedtsyrer og har til sidst, men ikke mindst, et højt indhold af protein. Så for at forsøge at svare konkret på dit spørgsmål: ja, blåmuslinger er sunde.

Hvordan tilberedes blåmuslinger?

Den mest almindelige måde at tilberede blåmuslinger på, er ved at hvidvinsdampe dem. Det giver en lækker smag til blåmuslingerne og giver oftest det bedste resultat.

Kan blåmuslinger bruges som forret?

Du kan sagtens servere blåmuslinger til forret. Overvej dog at erstatte pastaen med et stykke hjemmebagt brød eller lignende, så retten ikke bliver lige så tung.

Derudover anbefaler vi også, at du kalkulerer med færre blåmuslinger pr. person, hvis det skal bruges til forret – gå cirka efter 300-350 gram pr. person, når du vil servere den som forret.

Hvor mange blåmuslinger pr. person?

Det er svært at give et præcist antal af blåmuslinger pr. person. Dog anbefaler vi, at du regner med cirka 500 gram blåmuslinger pr. person, hvis det skal bruges til hovedret. Er retten derimod tiltænkt som forret, kan du nøjes med 300-350 gram pr. person.

Hvor længe skal blåmuslinger koge?

Blåmuslinger skal i og for sig ikke decideret koge, men derimod dampes. Tilberedningen af blåmuslinger tager cirka 5-7 minutter. Dine blåmuslinger er færdigtilberedt, når de har åbnet sig.

Hvor længe kan blåmuslinger holde sig?

Blåmuslinger kan holde sig i køleskabet i max 3 dage. Du kan også fryse dem ned, hvor de kan holde sig i helt op til 3 måneder.

Hvordan opbevares blåmuslinger?

Blåmuslinger bør så vidt muligt opbevares koldt. Når du køber dem hos fiskehandleren eller i supermarkeder, er de altid lokaliseret i kølemontre eller på is i en køledisk.

Hvornår er blåmuslinger dårlige?

Blåmuslinger, som er åbne, før du tilbereder dem, skal du for guds skyld ikke spise. Ligeledes er blåmuslinger, der ikke åbner sig under tilberedning også dårlige, og bør straks kasseres.

Vin til blåmuslinger

Når du serverer dine lækre nylavede hvidvinsdampede blåmuslinger, er der ikke noget bedre end et lækkert glas hvidvin til.

På de fleste vinflasker står der, hvorvidt de bedst egner sig til enten rødt kød, kylling, fisk, skaldyr etc.

En lækker hvidvin som har en mild, sød smag vil gå perfekt sammen med dine nytilberedte muslinger.

Tilbehør til blåmuslinger

Blåmuslinger kan både serveres med pasta, brød eller pommes frites. Alle 3 former for tilbehør er super lækkert. Bare tanken om at dyppe et lækkert stykke friskbagt brød i den lækre hvidvins-flødesovs, kan gøre mig helt sulten efter blåmuslinger.

Andre læste også

Vi bruger cookies til statistisk analyse, forbedring af brugervenlighed samt til at skræddersy indhold baseret på dine interesser. Accepter Læs mere