Arganolie er en vegetabilsk marokkansk planteolie, som de senere år er blevet populært til hud, hår og sågar madlavning.
Arganolie udvindes fra argankerner, som vokser på 3-4 meter høje træer i det sydvestlige Marokko.
Det tager cirka et år før kernerne modnes og kan høstes fra argantræerne. Argan er teoretisk set en frugt med kerner inden i.
Når olien er udvundet fra kerner i en frugt, skal der selvsagt en hel del frugter til produktionen. Faktisk kan du med 100 kg argankerner kun producere 2-3 liter arganolie – det afspejles også i literprisen for de fleste økologiske fairtrade arganolier.
Arganolien er fyldt med antioxidanter, vitaminer og fedtsyrer, som alle går ind og bidrager til stærk og sund hud – og hår for den sags skyld.
Faktisk har den marokkanske olie et 5 gange højere indhold af E-vitamin i forhold til andre olier. E-vitamin er kroppens bedste ven, når det kommer til opbygning og fornyelse af celler.
Udover E-vitamin har arganolie også et højt indhold af polyfenol, linolsyre, omega-3-6-9 fedtsyrer og caroten.
1. Ansigts- og kropsolie fra Mellisa – 200 ml

Highlights
- Økologisk
- Fuld af vitaminer, mineraler og antioxidanter
- Nærende og genopbyggende planteolier af høj kvalitet fra bl.a. morgenfrue, argan, jojoba, johannesurtolie, borago, abrikos og granatæble.
- Højt indhold af A-vitamin fra abrikosolien
- Højt indhold af F-vitamin
- Giver en god glød i huden
- Lokalt produceret
- Bæredygtig emballage
- Vegansk formular ikke testet på dyr
2. Arganolie fra SARD – 100 ml

Highlights
- Økologisk
- 100% ren
- Fairtrade
- Højt indhold af E-vitamin
- Produceret i Danmark
3. Arganolie fra Urtegaarden – 100 ml

Highlights
- 100% økologisk
- Koldpresset og koldristede arganfrø
- Højt indhold af E-vitamin, omega-6 fedtsyre og linolsyre
- Middelhurtig absorbering i huden
Arganolie til madlavning
Arganolie har de senere år også fundet sin vej til madlavningen og kulinariske oplevelser.
Olien har en lækker nøddeagtig smag og fungerer som en smagsforstærker i salater,
Du kan også gøre ligesom de lokale marokkanere og bruges den som dip til brød.
Så hvad er egentlig forskellen på madlavningsolien og den som bruges i kosmetiske produkter? Olien stammer fra det samme træ, samme frugt og de samme kerner. Forskellen er måden argankernerne efterfølgende er behandlet på. I olierne til hud- og hårpleje presser man de rå kerner og udvinder olien heraf. Til arganolien som er velegnet til madlavning, rister man kernerne først.
Grunden til man rister dem, er, at smagen af rå koldpressede kerner ikke er super lækker. Du skal dog være opmærksom på at mange af de antioxidanter og vitaminer, der findes i den kosmetiske arganolie, forsvinder når kernerne ristes.
Madlavningsolie fra Unik Food – 250 ml

Highlights
- 100% økologisk
- Ren olie
- Jomfruolie
- Koldpresset
- Fremstillet i Marokko
- Nøddeagtig smag
- Velegnet til brød og salater
Hvad kan arganolie bruges til?
Arganolie er godt for mange ting, og har primært en helende og opbyggende funktion for huden grundet det høje indhold af E-vitamin.
Derudover er olien også velegnet som:
- Anti-age serum som dag- og natcreme
- Kropsolie
- Forebyggelse og fjernelse af skæl i hovedbunden
- En underbygende aftersun – arganolie har en mindskende effekt på rødme, sol og pigmentskader i huden.
- Heling af ar, sår og forbrændinger
- Mod tør hud
- Skægpleje – og forebyggelse af skægpest hos mænd.
- Uren hud
- Anti-strækmærke på mave, balder, lår, barm m.v.
- Mindsker porrer i ansigtet
- God glød i ansigtet
Listen er lang, og der findes garanteret en lang række af andre fordele ved brug af arganolie i din daglige morgen- og aftenrutine.
Generelt set har arganolie en helende effekt. Det høje indhold af E-vitamin samt de gode fedtsyrer er med til at forebygge hudens aldrig, men har ikke nogen dokumenteret effekt på eksempelvis rynker eller fine linjer. Kosmetiske produkter, der indeholder A-vitamin – såvel som A-vitamin i sig selv – er langt mere effektivt til det formål.
Når du prøver arganolie for første gang, er det ikke unormalt, at synes den dufter lidt specielt. Den har en meget karakteristisk duft, når du smører den ud i hænderne, men som forsvinder få minutter efter påførelse. Det er kun den kosmetiske arganolie, der har en sjov duft, da den forsvinder ved opvarmning af arganfrøene.
Det marokkanske guld
Arganolie har i flere århundreder været betegnet som det marokkanske guld. Det er ikke kun farven, der har givet arganolien prædikatet. Produktionen og udvindelsen af arganolie har haft – og har fortsat – meget stor økonomisk indflydelse på lokalområderne i byerne, hvor arganolie udvindes og produceres.
Den stignede efterspørgsel fra hele verdenen, har betydet stor økonomisk tilvækst for primært marokkanske kvinder. Det er nemlig typisk kvinder, der står for at høste og producere arganolie. Olien har været med til at give kvinder muligheden for at starte virksomheder i Marokko, og sikrer dem stabil indkomst til at forsørge dem selv, familien og børn.